”Uppskattad T-shirt”

Anders och barnbarnet Collin med t-shirts tryckta hos cvea.se
Anders och barnbarnet Collin med t-shirts tryckta hos cvea.se

…det kom ett mejl. I ämnesraden stod de orden som står i rubriken. Bifogat i mejlet fanns bilden i inlägget. Det värmer att få sådant från kunder. 

Tack till dig, morfar Anders för fotot på dig och ditt barnbarn Collin! Det var verkligen jätteroligt att få!

 

För att göra tryck till t-shirt krävs att filerna fungerar i maskinen och för att de ska göra det behöver de vara vektoriserade. Låter det besvärligt?

Om du tar ett foto med din mobil så blir det en pixelbild. Alltså en bild som skapats av små, små punkter. Det fungerar jättebra på datorns skärm eller mobilens. Det fungerar också bra om du ska trycka den på papper, i en tidning eller på någon annan platt yta. Antalet små punkter per tum bestämmer hur stor den blir när den kommer ut på din plana yta. På skärmen och i mobilen behövs inte så många punkter per tum för att bilden ska bli bra. Men ska den skrivas ut behöver den ha många punkter.

Men hur var det med bilder som bilen på morfar Anders och Collins t-shirts nu da…?

Jo, för att göra bilden av bilen och de andra trycken behöver bildfilen vara i ett annat format. Hur förklarar man det på ett bra sätt…?

Jag tror jag hämtar förklaringen från Wikipedia:

Vektorer är matematiska storheter som har både storlek (magnitud) och riktning. De används därför ofta för att beskriva fysikaliska storheter med magnitud och riktning i rummet, som till exempel kraft, hastighet, acceleration, elektriskt fält och magnetfält. Sådana vektorer kallas även rumsvektorer eller geometriska vektorer. Ibland studeras rumsvektorer även i två dimensioner. I motsats till vektorstorheter är storheter som temperatur och ljusstyrka skalärer då de saknar riktning.

Inom matematiken generaliseras vektorer till att vara element i ett vektorrum av godtycklig dimension. En sådan generaliserad vektor kan ha en norm som anknyter till längdbegreppet. För vektorrummet kan en inre produkt vara definierad vilken kan sägas mäta vinklar mellan vektorerna. Med denna definition kan många typer av objekt anses vara vektorer. Det enda kravet är att de följer de viktigaste av de räkneregler som gäller för rumsvektorer.”

Vektorbilder är alltså uppbyggda av matematiska vektorer och linjer som automatiskt uppdateras när storleken ändras, vilket ger ett knivskarpt resultat oavsett hur stor eller liten man gör bilden.

Men…

…för mig handlar det ofta om något jag kallar för skärlinjer. Det är dessa som maskinen ska kunna skära i folien efter. När jag får ett foto med rätt antal punkter per tum kan jag lägga in skärlinjer på den så att min print-and-cut-maskin kan skära ut bilden så att jag kan trycka den på till exempel en t-shirt.

Doris med skärlinjer
Doris med rosa skärlinjer. Den här filen är sparad som en eps-fil. Maskinen printar bilden och skär sedan utmed den rosa linjen.

 

Kanske är det någon som blev lite klokare nu…?