Tre dagar redigering

Värmlandsbygden 2019-10-11
Värmlandsbygden 2019-10-11

Jahopp…. måndag idag. Det betyder att det blir tre dagars redigering nu. För nu ska veckans Värmlandsbygden(<- klicka där om du vill veta mer om den) ta form på min skärm.

Vad gör jag egentligen då?

Jo först laddar jag hem texter och bilder som redaktören har samlat och lagt i ”molnet”, det vill säga en hårddisk online.

Sedan öppnar jag Indesign och sedan förra veckans tidningssidor, en efter en. Varje sida är redan formaterad så där finns förprogrammerat hur både text och rubriker ska se ut. Jag brukar börja med att radera förra veckans innehåll och sedan sparar jag om sidan i veckans mapp där den nya tidningen sedan sparas ner allteftersom den blir klar.

Alla worddokument med text ska läsas noga. Eventuella stavfel och syftningsfel ska rättas. Sedan monterar jag in texten på sidan i Indesign. Först brukar jag börja med att formatera ingressen och sedan signaturen. Ingressen brukar jag dessutom ”städa”. Där kan det bli en del tokiga avstavningar. När det är klart ser till att över och underkanten är jämn. Det innebär att jag får göra stycken och radbrytningar så att det till slut blir jämnt uppe och nere.

Alla bilder måste öppnas, kontrolleras när det gäller upplösningen och eventuellt bildbehandlas lite. Upplösningen är jätteviktig. Det går inte att spara ner en bild som är avsedd för hemsidor. I tryckbar storlek kan en sådan bild bli två gånger två centimeter om man har otur. Det går ju inte i tryck. Men på skärmen kan den bli bra. Det är lite av en vetenskap. Men vill du veta mer om det kan du klicka här.

…men nu har jag inte tid att skriva mer för nu ska jag redigera….

Tjenixen!

Förra veckans Värmlandsbygden:

Värmlandsbygden 2019-10-11
Värmlandsbygden 2019-10-11